Hoe volhoubare modehandelsmerke werk: die verhaal van Mira Fedotova

Contents [show]

Die modebedryf is besig om te verander: verbruikers eis meer deursigtigheid, etiek en volhoubaarheid. Ons het met Russiese ontwerpers en entrepreneurs gepraat wat verbind is tot volhoubaarheid in hul werk

Ons het voorheen geskryf oor hoe die skoonheidshandelsmerk Don't Touch My Skin 'n reeks bykomstighede uit herwinde verpakking geskep het. Hierdie keer het Mira Fedotova, die skepper van die Mira Fedotova-klerehandelsmerk met dieselfde naam, die vrae beantwoord.

Oor die keuse van materiale

Daar is twee soorte materiaal waarmee ek werk – gewone en voorraad. Gereelde produkte word voortdurend geproduseer, dit kan vir jare by die verskaffer gekoop word in enige volume. Voorraad bevat ook materiaal wat om een ​​of ander rede nie in aanvraag was nie. Dit is byvoorbeeld wat by modehuise oorbly nadat hulle hul versamelings aangepas het.

Ek het verskillende houdings teenoor die verkryging van hierdie tipe materiaal. Vir gereelde spelers het ek 'n streng spanlimiet. Ek oorweeg slegs organiese katoen met 'n GOTS- of BCI-sertifikaat, lyocell of brandnetel. Ek gebruik ook linne, maar baie minder gereeld. In die nabye toekoms wil ek baie graag met groenteleer werk, ek het reeds 'n vervaardiger van druiwelleer gevind, wat in 2017 'n toekenning van die H&M Global Change Award gewen het.

Foto: Mira Fedotova

Ek stel nie sulke streng vereistes aan voorraadstowwe nie, want in beginsel is daar altyd baie min inligting daaroor. Soms is dit moeilik om selfs die presiese samestelling te weet, en ek probeer materiaal van een soort vesel bestel – dit is makliker om te herwin. 'n Belangrike maatstaf vir my wanneer ek voorraadstowwe koop, is hul duursaamheid en slytasieweerstand. Terselfdertyd weerspreek hierdie twee parameters – monokomposisie en duursaamheid – soms mekaar. Natuurlike materiale, sonder elastaan ​​en poliëster, ondergaan op een of ander manier vervorming tydens dra, kan by die knieë uitstrek of krimp. In sommige gevalle koop ek selfs XNUMX% sintetiese materiaal op voorraad, as ek geen alternatief daarvoor kon vind nie. Dit was die geval met donsbaadjies: ons het dit van voorraad polyester reënjasse toegewerk, want ek kon nie 'n natuurlike materiaal kry wat waterafstotend en winddig is nie.

Soek materiaal soos 'n skattejag

Ek lees baie oor volhoubare mode, oor klimaatsverandering – beide wetenskaplike studies en artikels. Nou het ek 'n agtergrond wat die besluitnemingsproses vergemaklik. Maar alle voorsieningskettings is steeds baie ondeursigtig. Om ten minste 'n bietjie inligting te kry, moet jy baie vrae vra en dikwels nie antwoorde daarop kry nie.

Die estetiese komponent is ook vir my baie belangrik. Ek glo dit hang af van hoe mooi 'n ding is, of 'n persoon hierdie ding versigtig wil dra, bêre, oordra, versorg. Ek vind baie min materiaal waaruit ek regtig 'n produk wil skep. Elke keer is dit soos 'n skattejag – jy moet materiaal vind waarvan jy esteties hou en terselfdertyd aan my kriteria vir volhoubaarheid voldoen.

Oor vereistes vir verskaffers en vennote

Die belangrikste maatstaf vir my is die welstand van mense. Dit is vir my baie, baie belangrik dat al my vennote, kontrakteurs, verskaffers hul werknemers as mense behandel. Ek probeer self sensitief wees vir diegene met wie ek werk. Die herbruikbare sakke waarin ons aankope uitdeel, word byvoorbeeld deur die meisie Vera vir ons toegewerk. Sy het self die prys vir hierdie sakke vasgestel. Maar op 'n stadium het ek besef dat die prys nie ooreenstem met die werk wat verpand word nie, en het voorgestel dat sy die betaling met 40% verhoog. Ek wil mense help om die waarde van hul werk te besef. Ek voel baie sleg by die gedagte dat daar in die XNUMXste eeu steeds die probleem van slawearbeid is, insluitend kinderarbeid.

Foto: Mira Fedotova

Ek fokus op die konsep van lewensiklus. Ek het sewe kriteria wat ek in gedagte hou wanneer ek materiaalverskaffers kies:

  • sosiale verantwoordelikheid: ordentlike werksomstandighede vir almal wat by die produksieketting betrokke is;
  • onskadelikheid vir grond, lug, vir mense wat in lande woon waar grondstowwe geskep en materiaal geproduseer word, asook veiligheid vir mense wat produkte sal dra;
  • duursaamheid, slytasieweerstand;
  • bioafbreekbaarheid;
  • moontlikheid van verwerking of hergebruik;
  • plek van produksie;
  • slim water- en energiegebruik en 'n slim koolstofvoetspoor.

Natuurlik, op een of ander manier, is byna almal van hulle verbind met mense se lewens. Wanneer ons praat oor onskadelikheid vir grond en lug, verstaan ​​ons dat mense hierdie lug inasem, kos word op hierdie grond gekweek. Dieselfde geld met globale klimaatsverandering. Ons gee nie om oor die planeet self as sodanig nie – dit pas aan. Maar pas mense by sulke vinnige veranderinge aan?

Ek hoop dat ek in die toekoms die hulpbronne sal hê om studies van buite-maatskappye te laat doen. Byvoorbeeld, watter soort verpakking om te gebruik om bestellings te stuur, is 'n baie nie-triviale vraag. Daar is sakke wat gekomposteer kan word, maar dit word nie in ons land vervaardig nie, dit moet van iewers ver in Asië bestel word. En buitendien, nie gewone kompos nie, maar industriële kompos kan nodig wees. En selfs al is die gewone geskik – hoeveel kopers sal dit gebruik? een%? As ek 'n groot handelsmerk was, sou ek in hierdie navorsing belê.

Oor die voor- en nadele van voorraadstowwe

In aandele is daar baie ongewone teksture wat ek nog nie in die gewones gesien het nie. Die materiaal word in klein en beperkte lotte gekoop, dit wil sê die koper kan seker wees dat sy produk uniek is. Pryse is relatief bekostigbaar (laer as wanneer jy gereelde uit Italië bestel, maar hoër as uit China). Die vermoë om 'n klein hoeveelheid te bestel is ook 'n pluspunt vir 'n klein handelsmerk. Daar is 'n sekere minimum om gereelde mense te bestel, en dikwels is dit 'n ondraaglike beeldmateriaal.

Maar daar is ook nadele. Om 'n proefgroep te bestel sal nie werk nie: terwyl jy dit toets, kan die res eenvoudig uitverkoop word. Daarom, as ek 'n stof bestel, en tydens die toetsproses verstaan ​​ek dat dit byvoorbeeld baie sterk afskil (korrels vorm. — tendense), dan gebruik ek dit nie in die versameling nie, maar los dit om monsters te stik, nuwe style uit te werk. Nog 'n nadeel is dat as kliënte regtig van een of ander materiaal hou, dit nie moontlik sal wees om dit bykomend te koop nie.

Voorraadstowwe kan ook gebrekkig wees: soms beland materiaal om hierdie rede in voorraad. In sommige gevalle kan hierdie huwelik slegs opgemerk word as die produk reeds toegewerk is - dit is die onaangenaamste.

Nog 'n groot minus vir my is dat wanneer ek voorraadstowwe koop, dit baie moeilik is om uit te vind wie, waar en onder watter omstandighede materiaal en grondstowwe geproduseer het. As 'n skepper van 'n volhoubare handelsmerk streef ek na maksimum deursigtigheid.

Oor die lewenslange waarborg op dinge

Mira Fedotova-items het 'n lewenslange waarborgprogram. Kliënte gebruik dit, maar aangesien die handelsmerk klein en jonk is, is daar nie baie sulke gevalle nie. Dit het gebeur dat dit nodig was om 'n stukkende ritssluiting op 'n broek te vervang of die produk te verander as gevolg van die feit dat die naat gebars het. In elke geval het ons die taak reggekry en die klante was baie tevrede.

Aangesien daar tot dusver baie min data is, is dit onmoontlik om af te lei hoe moeilik dit is om die program te laat loop en hoeveel hulpbronne daaraan bestee word. Maar ek kan sê dat herstelwerk redelik duur is. Byvoorbeeld, die vervanging van 'n ritssluiting op 'n broek ten koste van werk is sowat 60% van die koste om die broek self te stik. So nou kan ek nie eers die ekonomie van hierdie program bereken nie. Vir my is dit net baie belangrik in terme van my waardes: om 'n ding reg te maak is beter as om 'n nuwe een te skep.

Foto: Mira Fedotova

Oor die nuwe sakemodel

Van die heel eerste dae van die handelsmerk se bestaan ​​het ek nie van die tradisionele model van produkverspreiding gehou nie. Dit neem aan dat die handelsmerk 'n sekere aantal goed vervaardig, probeer om teen volle prys te verkoop, en maak dan afslag vir wat nie verkoop het nie. Ek het altyd gedink dat hierdie formaat nie by my pas nie.

En so het ek met 'n nuwe model vorendag gekom, wat ons in die laaste twee versamelings getoets het. Dit lyk so. Ons kondig vooraf aan dat ons voorafbestellings oop sal hê vir die nuwe versameling vir 'n bepaalde drie dae. Gedurende hierdie drie dae kan mense items koop met 20% afslag. Daarna is die voorafbestelling gesluit en die versameling is vir etlike weke nie meer te koop beskikbaar nie. In hierdie paar weke naaldwerk ons ​​produkte vir voorafbestelling, en ook, gebaseer op die vraag na sekere goed, naaldwerk ons ​​produkte vir vanlyn. Daarna maak ons ​​die geleentheid oop om produkte teen die volle prys vanlyn en aanlyn te koop.

Dit help eerstens om die vraag na elke model te bepaal en om nie te veel af te stuur nie. Tweedens, op hierdie manier kan jy die stof meer intelligent gebruik as met enkele bestellings. As gevolg van die feit dat ons binne drie dae baie bestellings op een slag ontvang, kan verskeie produkte uitgelê word tydens sny, sommige dele komplementeer ander en daar is minder ongebruikte materiaal.

Lewer Kommentaar